Gondos kertész

A kert boldogít. Azt mondják, a kertészek boldog emberek. Csináljunk kertet, ne háborút.

2017-08-14
by harkal
0 comments

Eper szaporítása

Az eper szaporítása nagyon egyszerű. Ha veszünk néhány tövet, a következő évben megsokszorozhatjuk a növényein számát. Én pl. vettem 6 tövet, és nyár végére 30 tövet tudtam belőlük szaporítani. Mindez az eper tulajdonságainak köszönhető. Magról is lehet szaporítani, de sokkal egyszerűbb, és biztosabb megoldás indákról. A nyár folyamán az epernövények hosszú indákat növesztenek, ezeken kis növénykék jelennek meg. Ezek, ha földet érzékelnek maguk alatt, begyökeresednek, és új növény keletkezik belőlük, amit az indákról leválaszthatunk, és akár át is ültethetünk. Olyanok lesznek így a növények, mint egy csecsemő a köldökzsinórral. Ők amíg fel nem csaperednek a köldökzsinóron maradnak. Ezt kihasználva tudjuk szaporítani a növényt. Az indán növekedő kis növények alá edényeket helyezhetünk, pl.  kiürült joghurtos dobozt. Ezt földdel megtöltve, egy meghajlított drótdarabbal lerögzíthetjük a növényeket az indáiknál fogva. Az indákról csak akkor vágjuk le őket, amikor már jól begyökeresedtek. Az alábbi képeken ez jól követhető:

 

2017-08-08
by harkal
0 comments

Fű, gyep, pázsit

Lassan az őszi füvesítés időszakába lépünk. Akinek van, az a gondozással küzd, akinek nincs, az a telepítéssel. Tulajdonképpen miért is füvesít mindenki, akinek csak egy kis helye van erre? Mert szép. Mert takarja a talajt, mert nem lesz sár. Mert oxigént termel, focizni lehet rajta, kifeküdni a napra, golfozni, stb. Érthető igények. Amikor azonban megpróbálja megvalósítani, nem mindenki gondol bele, hogy ez az egyik legnehezebb kertészeti feladat.

Egy kis gyep történet: A XVII. század elején a kertészetben megkezdődött a jakobinus korszak, amelyben megszületett a tipikus angol gyep. E korszak végére az angol gyep az arisztokraták és a dzsentrik számára a társadalmi státusz jelképévé vált: azt mutatta, hogy tulajdonosuk megengedheti magának, hogy olyan földet birtokoljon, amelyet nem használnak arra, hogy építsenek rá vagy élelmiszert termeljenek rajta. (Forrás Wikipédia)

A gyep szó az angol nyelvben először olyan közösségi területet jelentett, amin állatokat legeltettek. Ezek az ott élő fűfajokból, és kétszikűekből álló növényzetből, kaszálással jöttek létre. Elképzelhetjük, hogy kaszával, sarlóval mekkora munka lehetett a gyep fenntartása. A középosztály számára a gyep akkor kezdett elérhetővé válni, amikor feltalálták a fűnyírót 1830-ban. (kézi hajtású hasonlót ma is lehet kapni).

gyep

Gyep

A pázsit az más tészta. Ez már egy továbbfejlesztett gyep, amiben már csak (egyszikű) fűfélék vannak, egynemű, zöld képet mutat. 3-4 különböző tűrőképességű fűfaj keveréke, ami attól függ, mire használjuk, és milyen körülmények közé telepítjük a pázsitot. Csak pihenésre, sportra, legyen-e taposástűrő, árnyéktűrő, szárazságtűrő, stb. Igazából a pázsit egy teljesen természetidegen, majdnem monokulturális, sok befektetett energiát, öntözést, műtrágyát igénylő növényzet. Ez a gyep rendkívül sérülékeny, gondozás hiányában hamar tönkremegy, mert olyan gyepkeveréket vetünk, ami nagyon kevés fajt tartalmaz, és így nagyon kicsi a rugalmassága a különböző környezeti adottságokkal, változásokkal szemben.

pázsit

Pázsit

Minden kapható fűmag, fajták keveréke. Ennek az az értelme, hogy az egyik taposástűrő, a másik szárazságtűrő, a harmadik pedig védi a többit. nagyon sok információt lehet találni füvesítéssel kapcsolatban. Én olyan szempontokat, és gyakorlati problémákat írnék itt le, amelyek nem mindig kapnak kellő hangsúlyt. Mielőtt pázsitot szeretnénk telepíteni, gondoljuk végig a következőket:

  • Mennyi időt, pénzt, energiát (villamos energia, olaj, benzin, műtrágya, emberi erő) szeretnénk rá fordítani?
  • Fontos-e az egynemű, haragos zöld gyep?
  • Ha a vakond széttúrja, gyomok jelennek meg, mennyire leszünk idegesek?
  • Akar -e a gyerek pingpongozni rajta?
  • Van-e kutya, aki majd szép lyukakat ás bele?
  • Díszgyepet akarunk, sportolni valót (taposástűrőt).
  • Van-e öntözési lehetőség?
  • Napos, vagy árnyékos helyünk van-e?
  • A terület mérete nagyban meghatározza a telepítési, gondozási költségeket. Tudjuk-e finanszírozni?
  • Szép pázsitot manapság csak öntözőrendszerrel lehet elérni. Ha ez nincs, embertelen munka szinte mindennap a megfelelő mennyiségű vizet kiöntözni. Tudjuk-e az öntözőtrendszer költségeit finanszírozni?

A fűfélék nedves körülményeket szeretnek, szeretik a tűző napot. Árnyékban ne reménykedjünk összezárt pázsitot. A füvesíteni szánt terület ráadásul nem mindig egységes. Sem talajban, sem napfényben. Érdemes megfigyelni a terület napellátottságát, majd egy rajzot készíteni, hogy mely helyek naposak, félárnyékosak, vagy teljesen árnyékosak. A legárnyékosabb helyekre árnyéktűrő fűmagot érdemes vetni ugyanattól a gyártótól, kinézetben különbség nem lesz észrevehető, de valószínűleg nem lesz olyan szép bármilyen fűmaggal sem a pázsit ilyen helyeken. Mélyárnyékban legjobb, ha valami mást találunk ki. Gyep helyettesítő árnyéktűrő talajtakaró növények, mint az árnyékliliomok, ibolya, árvacsalán, gólyaorrfélék, páfrányok. Gyakran a talaj előkészítésénél már elkövetik a hibát kerttulajdonosok. Ideális, ha 20 cm termőréteg van, de min. 10 cm mindenképpen kell a jó eredményhez. Mint általában a termesztett növényeink, a fűfélék is a laza, jó vízáteresztő képességű talajokat kedvelik. Ha köves a talaj, ott ritka lesz a fű. Az is javít a helyzeten, ha min. 5 cm termőföldet tudunk elteríteni a területen. A gyepen nem állhat meg a víz, ezért figyelembe kell venni, hogy a csapadék merre folyik le. A felesleget el kell vezetni,pl. lejtés biztosításával.

Tehát amikor döntünk fel kell tennünk magunknak a fenti kérdéseket.

A drágább, munkaigényesebb, intenzíven fenntartott pázsit esete a saját kertemben tapasztaltak alapján (100 nm):

Nálam tele volt egy rész építési törmelékkel. Oda nem lehetett vetni füvet. Úgy döntöttem, hogy hozatok 20 cm vastagságban termőföldet, mert van hely, és az épületbe vezető lépcső miatt szükséges is a magasítás. De mint írtam, elég lett volna 5-10 cm. Ebben a fázisban már elkövettem két hibát. Egyrészt nem gondoltam, hogy a gyep öntözése ilyen hosszú időt vesz igénybe minden nap, másrészt sajnáltam a pénzt egy öntözőrendszerre. Ez hiba volt. Egy meglévő füvesítést utólag felásni nem túl szerencsés. Másrészt nem sikerült egyenletesen elrendezni a régi szintet, így a feltöltés sem lett egyenletes. Ez az vonhatja maga után, hogy a fű egyik helyen zöldebb, a másik helyen világosabb lesz, attól függően, hogy milyen mélyre növesztheti a gyökereit. Tehát ha szép pázsit a cél, az öntözőrendszer csöveit legalább be kell építeni, mert később fel kell túrni a gyepet, ami nem egészséges, és a feltöltés vastagsága is egyenletes kell, hogy legyen.

A termőföldről annyit, hogy nagyon nehéz jó minőségűt kapni. Lehetőleg onnan vegyünk, ahol darálják, és esetleg trágyát is kevernek hozzá. Vannak ilyen üzemek. Kézzel érdemes összemorzsolni, ill. összegyúrni, és ha nem túl széteső, és nem túl nehezen gyúrható, akkor jó. Érdemes hazavinni egy marokkal, és hagyni állni, mennyire keményedik össze, vagy mennyire málik szét idővel száraz helyen. Mindenképpen legyen benne agyag, mert ha túl homokos, akkor elfolyik a víz, de homok is legyen benne, mert az lazítja. A színe sötét legyen, az mutatja, hogy sok benne a szerves anyag. Ezen lehet komposzttal segíteni, amit komposztüzemekben lehet beszerezni nagyobb mennyiségben. A fűfélék széles körben tolerálják a talaj kedvezőtlenebb tulajdonságait, és ezeket lehet javítani tápanyagokkal, esetleg homok hozzákeverésével. A termőföld előállító kertészetekben ezeket a földeket gyomirtóval is kezelik valószínűleg, tehát sokáig gyommentesek maradnak, bár ez a bio telepítési igények esetén nem szerencsés.

A vegyszeres gyomirtásról. Én a kutya, gyerek miatt elhatároztam, hogy nem alkalmazom. Kora tavasszal kezdtem a munkát, amikor a gyomok erős növekedésbe kezdtek. Rotációs kapával felkapáltam a területet, a kifordított gyomokat ahogy lehetett kigereblyéztem.

Első rotálás után

Első rotálás után

Ezután vártam  1 hónapig, majd ismét felrotáltam a területet, és kezdtem a füvesítést. A felszínt hosszú deszkával egyengettem el úgy, hogy két lécet beástam a földbe a föld szintjéig, beszintezve, majd azokon húztam végig a lécet. Így megfelelően sík felületet kaptam.

lehúzás léccel

lehúzás léccel

A szegélyek is nagyon fontosak. vagy térkő, műanyag, vagy fém ágyásszegélyeket érdemes alkalmazni úgy, hogy a fűnyíróval végig tudjunk menni a felületen, mert egyébként külön ollóval szenvedhetünk fűnyírás után a kiigazításon. A füvesítés előtt ezeket meg kell tervezni, kivitelezni, és csak utána füvesíteni.

Milyen fűmagot vegyünk? Mindenképpen minőségit. Pl. Scotts, vagy Braeburn gyártmányút. A gyenge minőségű magok kelési százaléka nagyon alacsony, és azt vesszük észre, hogy ritkás marad a gyep. Persze van más megfelelő minőségű is, de azt csak a tapasztalatból lehet kideríteni. Mindenképpen starter trágyát (foszfordús) kell szórni vetés előtt, öntözni, majd egy hetet várni, hogy egy kicsit beívódjon a talajba. Bio trágyák pl. a DCM, vagy a Viano. Az ajánlott mennyiség rajta van a csomagoláson, de általában a 30 g/nm-t ajánlják. Ez persze a legkedvezőbb esetben jó, ha jó a talaj, a hőmérséklet, a vízellátás. Ezért ajánlom az előírtnál min. másfélszeres magmennyiséget, tehát kb. 50 g/nm-t.

A füvesítéshez kell néhány eszköz is. Kell egy kézi magvető eszköz (műtrágyaszóró), egy henger, gereblye.

műtrágyaszóró

műtrágyaszóró

A kézi magvető alkalmas a műtrágya kiszórására is, érdemes megvenni, mert a tápanyag kiszórásnál később is többször szükség lesz rá. Érdemes ilyet beszerezni, aminek felül van egy kézi kar, amivel a szórási lyukakat lezárhatjuk, ugyanis, ha megállunk a géppel, akkor nem kívánt mennyiségű fűmag, vagy tápanyag szóródhat ki egy pillanat alatt. Ezt érdemes elkerülni. Hengert, és vetőgépet is lehet kölcsönözni is. A területet egyszer simára, egyenletesre kell lehúzni a már jelzett módon, majd lehengerelni. érdemes várni 1-2 hetet, mert a talaj addig leülepszik, tömörödik, a mélyedéseket később be lehet tömni. A szintezőléceket addig benne lehet hagyni a talajban. A kiegyenlítés után ismét hengerelés legyen, mindaddig, amíg a terület egyenletesen sík nem lesz. Persze ezzel nem kívánatos módon tömörítjük a termőföldet, ami vetéshez nem lesz jó, végső hengerelés előtt ezt lazítani kell. A fűmagot a vetőgépbe úgy szórjuk bele, hogy kissé összekeverjük, hogy a különféle magok egyenletesen szóródjanak. Mind a gyeptrágyával, mind a fűmaggal keresztben, és hosszában is vessünk, hogy egyenletes legyen a szóráskép. A talaj ne legyen túl száraz, se túl nedves. Vetés után kb. 5 mm-re be lkell dolgozni a fűmagokat. Ellentétben sok honlappal, a fűmag keléséhez nem kell fény, és kipróbáltam, hiszen akkor nem lehetne takarni. Csak a magok olyan kevés tápanyagot tartalmaznak, hogy ha mélyebbre kerülnek, és elkezdődik a csírázás, hamar kifogynak a tápanyagból, és ha gyorsan nem kerülnek fényre a levélkék, éhen halnak, hiszen a napfényből táplálkoznak. Tehát magának a csírázásnak a megindulásához nem kell fény, miközben vannak növények, amik valóban el sem kezdenek csírázni sötétben, vagyis földdel takarva, mint pl. a bazsalikom mag. A túl mélyen takart magok nem fognak tudni felszínre kerülni, a nem takartaknál pedig esélyes, hogy madarak, vagy a szél áldozatai lesznek. A takarást gereblyével, vagy speciális szerszámokkal lehet elvégezni., pl. erre alkalmas a csillagkapa, vagy a 3 ágú talajlazító.

Ezekkel a hengerelt felszínt kissé meglazítjuk, elvégezzük a vetést, majd hengerelünk. Így a talajba dolgozódnak a magok. A vetést, hengerelést csak olyan időben szabad végezni, amikor nincs esélye a hirtelen nagyobb esőnek, mert az egész munkánk odaveszhet. Ezután folyamatos locsolás kell. A talaj felszíne nem száradhat ki, mert a fű csírakezdeményei kiszáradnak.

Először kb. 1 hét múlva kel majd ki az első adag fű, mégpedig az angolperje. Ha beindul, szinte hallani lehet a növekedését. eleinte ijesztő, hogy foltos az egész, hol sűrűbb, hol ritkább. Kb 1 hónapig az ember ezt gondolja, hogy kevés füvet vetett, elrontott valamit, ritkás lesz. De ennyi ideig tart a többi faj kikelése, és a gyep záródása. A fűféléknél ugyanis ugyanabból a magból később több levél lesz, ez teszi sűrűvé majd a vetést. tehát a végső eredményt csak kb. 1 hónap múlva lehet látni. Ekkor kiderül, hogy vannak-e kopasz foltok. Az öntözőberendezés rossz beállítása is kiderül, mert ahova kevés víz jut, ott bizony kopasz lesz a gyep.

2017-04-06
by harkal
0 comments

Biokert növényvédelme áprilisban

moníliás virágelhalás

moníliás virágelhalás

A biokert védelme nem olyan egyszerű mint a hagyományosé. Az őszibarack, kajszi, meggy esetén a legnagyobb veszély a monília fertőzés. A virágfertőző monília (Monilinia laxa) száradt, barnuló virágokkal teli pusztuló hajtásokat eredményez. A gomba a bibéken keresztül hatol be a növénybe, és a vesszőkben terjedve ágszáradást, fapusztulást okozhat. Biotermesztésben virágzásban, finom rezekkel  Cuproxat FW-vel lehet védekezni, kis dózisban, hogy a szirmok ne perzselődjenek meg. Fontos, hogy a korai permetezés jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen. Teljesen be kell fednünk a virágokat! Permetszereink tapadását, esőállóságát a cseppek szétterülését növelhetjük pl. Káliszappan, Wetcit(narancsolaj) hozzáadásával. A védekezést teljes virágzásban kell elvégezni.
Tovább →

2017-04-06
by harkal
0 comments

A levéltetvek, a kertész, és a katica

A gyilkos katica

A gyilkos katica

A világ legsikeresebb szaporodói címre talán a kertművelők rémei, a levéltetvek tarthatnak igényt. Ivarosan és ivartalanul, valamint petékkel illetve elevenszüléssel szaporodó alakjaik is vannak. Elképesztő, hogy a levéltetvek akár terhesen is világra jöhetnek, vagyis ahogy megszületik egy nőstény levéltetű, testében már saját unokáik is fejlődnek.  A levéltetvek szaporodása néhány hét alatt járványszerű méreteket ölthet. A katicák a sövényekben, fűben, gazban, avar alatt bújnak meg. Ha ilyen nincs a közelben, vagyis nagyon tiszta a kert, akkor nem lesz a levéltetű járvány elfojtásához elegendő katica.  Az élelemforrás növekedésének hatására szaporodni kezdenek, de a párzás, és a tojásrakás időt igényel. A kis krokodilra hasonlító katica lárva még falánkabb mint a szülei.

Tovább →

2017-03-29
by harkal
0 comments

A palántázás és a lámpafény

Britegro fénycső

A februárban palántának elvetett magjaim 1 hónap alatt bizony nagyot fejlődtek. A Kekkila tőzegbe vetés sikeresnek bizonyult, egyetlen palánta sem pusztult ki a palántadőlés miatt. A tőzeg ráadásul az egy hónap alatt sem merült ki tápanyagokban. A pikírozásnál már több levelük volt, nem kellett félni, hogy fertőződnek. Ez Composana virágföldbe történt. Az igazság azonban az, hogy egy nagyon gyengén csírázó, láthatóan nem életképes palánta kidőlt a fertőzésben, amikor átültettem. Ebből látható, hogy a virágföld fertőzött volt. A többi növény azonban elég erős, és fejlett volt, ezért nem lettek betegek. Nagyon fontos tehát a növények egészsége a palántadőlés elleni védelemben.  A fényviszonyok biztosítása a másik legfontosabb tényező. Mivel nekem elég fényszegények az ablakaim, ezért elhatároztam, hogy némi fénypótlást is adok nekik.

Tovább →

2017-03-17
by harkal
0 comments

Alakító metszés nehézségei

Az alakító metszés a legnehezebb a gyümölcsfák metszésénél, nagy szakértelmet igényel a helyes korona kialakítása. Ráadásul csak több éven át tartó munka után lehet látni az eredményt. Itt lesz életbevágóan fontos annak tudása, hogy a metszést hol, és miért végezzük el. Ezekkel korábbi bejegyzéseimben foglalkoztam. Az alakító metszéseknél először meg kell választani a korona formát. Ez fajtától, alanytól függhet. Ezek típusait sok helyen meg lehet taláni az interneten. Tipikus forma őszibaracknál a katlan. Szilvánál a váza korona. Cseresznyénél is lehet váza, de orsó is. Almánál szintén az orsó, és a vázakorona a leggyakoribb. Hogyan indul egy csemete élete. Számunkra úgy, hogy megvesszük a boltban. Ámde a boltba a faiskolából kerül. Itt indul az élete. Először egy egészen más növényt kezdenek el nevelni, legtöbbször magból. Ez az alany. Erre oltják rá az általunk áhított gyümölcsöt. Nem akarok azzal foglalkozni, hogy miért oltanak, és hogyan lesz belőle a boltba kerülő fácska. Azzal sem, hogy mire kell figyelni vásárláskor, vagy hogyan kell elültetni. Vannak ezekre cikkek. A lényeg most az, hogy amikor elültettük, és ránézünk mi a teendő.

A helyére került fácska lehet olyan mit egy bot. Suháng (nem husáng, azzal mást szoktak csinálni)

De lehet olyan, hogy már van néhány ága, vagyis koronás oltvány.

A feladat az, hogy ahogy a csemete nő, kialakítsuk azt a formát, ami a gyümölcs terméséhez legjobban megfelel. Legyen szellős, érje sok napfény, és legyen rajta sok termőrész, hiszen ez a célunk, nem az, hogy leveleket neveltessünk a fánkkal. Ha magára hagynánk is lenne termése, de akkor ő határozná meg mennyi, és mekkora. Ez nem biztos, hogy nekünk kedvező.

Suháng esetén először is el kell döntenünk a törzs magasságát. Borzasztó dolgokat lehet látni a kiskertekben e téren. Láttam már földön ülő almafát szinte törzs nélkül, de olyat is aminek a legalsó ágainak eléréséhez is létra kellett. A legpraktikusabb a 60-80 cm magas törzs. Suháng esetén ezt úgy érhetjük el, hogy a 60-80 cm felett kb. egy arasszal elmetszük a fát. Előtte azonban ellenőrizzük hogy vannak-e rügyek az arasznyi távolságon belül. Ezekből a rügyekből várjuk jövőre a vázágak kifejlődését.

Ha koronás oltványról van szó, akkor a már meglévő ágakat ellenőrizzük, hogy nevelhető-e belőlük 3-4 nem egy pontból kiinduló vázág. (az 1 pontból indulóknál nagy az esély a későbbi hasadásra. a többit levágjuk. Levágjuk a törzsmagasság alatti ágakat, és a kiszemelt vázágakon kívülieket. A vázágak lehetőleg minden irányba mutassanak, legyen egyensúly közöttük.

Célok:

  • A csemete ágait lehetőleg 30-60 fokos szögben neveljük.
  • A sudár konkurenseit távolítsuk el.
  • Az oldalágakat két féle metszéssel irányíthatjuk a kívánt szögbe:
    • felsőrügyes metszéssel: kiválasztunk két olyan rügyet melyek közül a felső lehetőleg felfelé mutat, a másik alsó, pedig kifelé. A felső rügy felett metszük el az ágat. A felső rügy meredeken fog felfelé, miközben az alsó laposan fog hajtani. Nyáron pedig a meredeken felfelé hajtó ágat levágjuk. Ezt akkor alkalmazzuk, ha a hajtás elég meredeken tör felfelé, ami nem kívánatos.
    • Alsó rügyes metszés: Ha közelít a hajtás a kívánt szöghöz, akkor kiválasztunk egy alsó rügyet, ami valószínűleg még laposabban fog majd kihajtani.

 

Tulajdonképpen évről évre hasonló lesz az alakító metszés. Fontos a fa egyensúlyára figyelés, a cél szerinti koronaformára nevelés. A kívánt szög elérésére lehet még lekötözést is, súlyozást, stb alkalmazni. Ezeknél a nagy munkaigény a hátrány, valamit az, hogy a lehúzott ág esetleg lehasadhat.

A magasság korlátozást álsudarazással is el lehet érni. Ha a sudár mellett konkurens vessző tör meredeken felfelé, akkor a konkurenst meghagyjuk, és a sudárhajtást kivágjuk.

Az alábbi videoban Magyar Lajos Tanár Úr tart metszési bemutatót, amin a fentiek jól láthatók. A hang sajnos gyenge minőségű, ezért a hangszórót max hangerőre kell állítani.

https://youtu.be/Y3bRQ0yUw2U

 

Vízhajtások mindenütt? Termő körte, és almafa metszés.

2017-03-02 by harkal | 0 comments

Alma metszés előtt

Alma metszés előtt

Összefoglalom termő körtefa, és almafa metszés tudnivalóit.
Először is teljesen más, mint a szőlő, vagy a barack metszése. Itt még fokozottabban érvényes, hogy a vesszők visszavágása nem kívánatos, mert a csúcsrügyek vegyes rügyek, amikből termés lesz. (vegyes rügy az amiből először virágok, majd hajtás fejlődik. Almatermésűekre jellemző)
Az almatermésűeknél kicsit bonyolultabb a termőrész ismeret, mint a többi gyümölcsfánál.
Egy termőrészekkel nem rendelkező vesszőből (első éves egyenes “ág”) először a dárdák nőnek ki.
Continue Reading →

Metszeni mindenki tud, csak nem mindegy hogyan. A metszés alapszabályai. I.

2017-02-07 by harkal | 0 comments

metszés

Miközben előző cikkemet írtam, rájöttem, hogy sokan állnak tanácstalanul, ha kénytelenek gyümölcsfa metszésbe belekezdeni. Pedig annyi információ áll rendelkezésre. Rengeteg könyv, videók az interneten. Tanfolyamok, bemutatók. Bálint Gazdának még egy CD-je is van a metszésről. Pont ez a baj. A sok sokszor egymásnak ellentmondó információ. És sok marhaság is felkerül.  Ahány gazda, annyiféle metszés. Melyik a jó? Melyiket alkalmazzam, hogy ne tegyem tönkre a fát. Megnyugtatom kedves olvasómat, hogy nem annyira nagy a baj. Vannak alapszabályok. Tények, amiket meg kell ismerni. A fák néhány beavatkozásunkra majdnem ugyanúgy reagálnak. A termőrészek típusai az egyes terméscsoportoknál adottak, fajtánként van némi eltérés, ezeket valóban érdemes tudni.

Continue Reading →

2017-01-26
by harkal
0 comments

Mi az igazság palántázás terén? Fényfaló palántabébik.

paradicsom palánták

Ez a cikk az egészséges palánták nevelése érdekében született.

Előző cikkemben a tőzegek mellett tettem le a voksot a palántázás ternén. Nem véletlenül. A profi kertészetekben szinte csak ezt használják ültetőközegként. Nagyon jó, de sajnos nem megújuló anyag, mert bányászattal állítják elő. Helyettesíteni sem tudjuk nagyon mivel, mert szinte minden virágföldben benne van. Esetleg a saját feljavított komposzt, és saját kertből vett föld helyettesíthetné. Ezt ismét ki kell kísérletezni.

Tovább →

www.scriptsell.net